Jag brinner för att på ett personligt sätt förmedla de kunskaper och upplevelser jag fått under mina drygt 30 år här i norr.

Vill du veta mer om Jokkmokk med så många sinnen som möjligt? Då passar en aktivitet med Essense of Lapland där särskilt doft- och smaksinnet får sitt!

För i Jokkmokk bor Eva Gunnare, matkreatör och kulturguide, som kommit att bli en röst som hörs både här och där*) i samband med att kunskapen om ätliga vilda växter och bär blivit ett intresse för allt fler människor. Sedan 2011 driver hon sitt företag Essense of Lapland och förutom en liten produktion av örtprodukter som du kan hitta på Arctic Deli samt Sápmi Ren & vilt, så erbjuder hon smakguidningar, hemma-hos-besök, örtkurser och smakföreställningar för både ett par gäster, familjer och större grupper. 

På ett underhållande, personligt, informativt och inte minst smakrikt sätt, vill Eva förmedla kunskaper om livet i norr och om dess natur och kultur. Och du kommer säkerligen därifrån med många idéer om vad du själv kan plocka och ta vara på när du kommer hem igen.

Matkreatör och kulturguide Eva Gunnare. Foto: CJ Utsi

Året runt kan du delta på en Smak- och skogsguidning som är en kort natur- och kulturvandring där det bjuds på smaker från skog, äng och fjäll. Turen avslutas oftast hemma hos Eva, som bor granne med Fjällbotaniska trädgården. Hemma i köket vankas det örtté, kakor och fler dofter och smaker i lugn och ro runt köksbordet. En titt in i ”skattkammaren” där både fyllda frysar och hyllor med torkade örter och bär trängs med litteratur och hennes egna örtprodukter.

Året runt kan du också hänga med på turen Naturens krafter. Här är det fokus på hälsosamma örter och bär och hur man kan ta vara på naturens egen läkekraft. Sång har en stark inverkan i Evas liv och under denna tur får även hennes sånger förmedla kraft och läkning. 

Är ni en större grupp så kan en Evas koncept Smakföreställning vara av intresse. En blandning av föreläsning, sångföreställning, smakprovning och bildvisning. Passar som en konferensaktivitet eller som en underhållning och förrätt före middagen.

*) Tillsammans med Naturmorgon i P1 har hon gjort podserien Naturens smaker. Hon har medverkat i Meny i P1 och i flera regionala, nationella och internationella reportage. Hon samarbetar med många andra aktivitets- och matföretag i Norrbotten och hennes aktiviteter finns representerade på Arctic Bath, Treehotel m fl.

Kontaktuppgifter:

Essense of Lapland/Eva Gunnare

Sirkasgatan 4, Jokkmokk

Tel: 072-234 89 88

Mail: eva@eolapland.se

www.eolapland.se