STF Saltoluokta Fjällstation, 982 99 Gällivare

Telefon: 010-190 23 50

STF Saltoluokta

STF Saltoluokta fjällstation ligger mitt på Kungsleden, precis i utkanten av det stora världsarvsområdet Laponia som innefattar nationalparkerna Stora Sjöfallet, Sarek, Padjelanta, Muddus och naturreservaten Sjaunja och Sör-Stubba. Detta område är inte bara utsett som världsarvsområde på grund av sin otroliga naturskönhet utan också på grund av den mångåriga samiska kulturen som än idag starkt lever vidare.
Fjällstationen består av en huvudbyggnad och fyra gästhus med sammanlagt nära 100 bäddar. Den timrade huvudbyggnaden har den gamla charmen intakt med öppna spisar, fotogenlampor och levande ljus i restaurangen. Ett av de huvudsakliga skälen till att människor besöker oss beror på de underbara möjligheterna att var ute och uppleva vår svenska fjällvärld när den är som allra bäst.

För att ta dig till och från Saltoluokta vintertid måste du ta dig över sjön Langas längs med den utstakade isleden, ca 3,5 km lång. Vi erbjuder skotertransport i samband med avgångs- och ankomsttider för buss 93. Se mer information längre ned. På sommaren kör vi båten M/S Langas över sjön, även den anpassad efter bussen.

STF Saltoluokta ligger vackert vid vattendraget Langas, ett par kilometer nedströms Stora Sjöfallet
Foto: David Björkén