Jokkmokks marknad har i över 400 år varit en mötesplats vid Lule älv, där människor och kulturer mötts och varor och tjänster har utbytts i ett vimmel av marknadsstånd och kommers. Jokkmokks marknad instiftades 1605 och är en av världens äldsta årligen återkommande marknader. Den är idag det viktigaste eventet för kulturella och kreativa näringar på Nordkalotten och innehar en särställning som en samisk mötesplats. 

Jokkmokks marknad är för jokkmokkarna navet runt vilket året snurrar – den egentliga nyårsaftonen. Marknadsplatsen öppnar alltid första torsdagen i februari, när midvintern fortfarande har ett kraftfullt grepp och temperaturen kan sjunka ned under minus fyrtio grader. På den mörka polarnatten dansar ofta norrsken i en sällsam dans. 

Jokkmokks marknads epicentrum är marknadsplatsen med närmare två kilometer marknadsstånd. Under marknaden arrangeras dock en rad utställningar, konserter, föreläsningar, naturupplevelser, vernissage, matupplevelser, workshops och en rad andra event. 

Den arktiska inramningen, polarnatten, de många kulturella mötena och den mer än fyrahundraåriga oavbrutna traditionen skapar något som är fullständigt unikt i världen, något som bara kan upplevas på plats.

Write A Comment