Red Bull Nordenskiöldsloppet är världens längsta och troligen det i särklass tuffaste skidloppet i världen. Det 220 kilometer långa loppet arrangeras 2020 för femte gången i modern tid. Loppet arrangerades dock första gången av Adolf Erik Nordenskiöld år 1884 som ett sätt att för skeptiker visa att det var möjligt att transportera sig sådana distanser på skidor.

Under förberedelserna för sin andra expedition till Grönland 1882-83, behövde Nordenskiöld pålitliga och starka män med stor skidvana för att kunna utforska de inre delarna av Grönland. Utanför Jokkmokk hittade han Pava Lars Nilsson Tuorda och Anders Rassa som under expeditionen tillryggalade 460 kilometer under 57 timmar.

Tillbaka hemma mottogs detta med stor skepsis. För att visa att sina skeptiker hade fel, anordnade Nordenskiöld ett lopp från Jokkmokk till Kvikkjokk och tillbaka, en sträcka på 220 kilometer. Den 3 april 1884 startade 18 män i varierande åldrar. Skidorna de använde var mellan 210-300 centimeter och bindningarna bestod av enkla läderremmar.

Till Kvikkjokk anlände den 36-årigen Pava-Lasse och 40-årige Per-Olof Amundsson Länta klockan 04.10 på morgonen. Efter en kortare matpaus i prästgården vände de åter mot Jokkmokk. Efter en hård kamp mellan Pava-Lasse, Länta och Apmut Anders Ahrman drog Pava-Lasse det längsta strået och gick i mål på tiden 21 timmar och 22 minuter. Det är också den tid som krävs i dagens lopp för att få medalj.

Red Bull Nordenskiöldsloppet

Øyvind Moen Fjeld och Andreas Nygaard kämpar på i den hårda motvinden under 2019 års Red Bull Nordenskiöldslopp Foto: Red Bull Content Pool
Foto: Red Bull Content Pool