Det finns folk som lever i sin hemtrakt hela livet, av födsel och ohejdad vana. Andra rör på sig, inte bara en gång utan många. Vad är det som gör att människor från städer eller andra länder väljer att flytta till en liten inlandskommun som Jokkmokk?

Eva upptäcker nya lager hela tiden

Smakkreatören och kulturguiden Eva Gunnare är en av dem som bytte storstaden mot Jokkmokk. Fast något medvetet val var det inte – då. Som ung gillade Eva verkligen att resa, jorden runt om än, men när hon som tjugoåring kom till Kvikkjokk för att jobba som stugvärd tog livet en ny vändning.

-Sedan dess har jag inte haft samma lust att resa. Istället har jag rest på en och samma plats i trettio år. Upptäckt och lärt mig mer och mer i lagom takt, skrapat av nya lager hela tiden, säger Eva.

Hon som var uppvuxen mitt i Stockholm insåg med tiden att hon inte alls haft någon relation till staden. Visst kände hon till stadsdelarna och kunde namnen på gatorna, men tillvaron i Jokkmokk var något helt annat. Känslan var stark.

-Det handlar om att känna sig sedd, att vara en del av samhället. Här möter jag hela tiden nya människor. Det är häftigt. Man gräver där man står helt enkelt.

Jokkmokk – en liten storstad

Eftersom Eva jobbar med turism blir hon hela tiden påmind om när hon själv kom hit för första gången. Hon har funderat mycket varför hon gillar Jokkmokk och frågat sig vad det är hon ser, tycker om och brinner för.

-Här kan jag vara mig själv fullt ut, här törs jag bjuda på mig själv. Det är raka puckar men den finns en värme hos folk som jag tycker om, konstaterar Eva.

-Jokkmokk är en liten storstad. Visst, egentligen är det ett pyttelitet samhälle men ändå en centralort, den kombinationen innebär att det händer jättemycket här. Folk kommer hit via marknaden och via många organisationer, vilket gör att det hela är mycket som pågår. Det gör att vi har förmånen att ha ett jättestort utbud, där det är möjligt för alla att delta. Jag gillar verkligen Jokkmokk!

Länk

Eva Gunnare/Essense of Lapland

Text: Iréne Lundström Foto: Carl-Johan Utsi